Οργανοληπτικός Έλεγχος Ελαιολάδου

Υπεύθυνος

Σπηλιόπουλος Ι.

Εξάμηνο

Β'

Κωδικός Μαθήματος

ΕΤΤ23

Γλώσσα Διδασκαλίας

Ελληνικά

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τον οργανοληπτικό έλεγχο του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα συστατικά της ελιάς και του ελαιόλαδου που επηρεάζουν τον οργανοληπτικό του χαρακτήρα, καθώς και την επίδραση διαφόρων παραμέτρων (καλλιέργεια, συγκομιδή, ελαιοτριβείο, συσκευασία, αποθήκευση κ.λπ.) στον οργανοληπτικό χαρακτήρα του ελαιόλαδου. Επιπλέον, οι φοιτητές θα αναπτύξουν δεξιότητες οργανοληπτικού ελέγχου ώστε να αντιλαμβάνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν μια οργανοληπτική δοκιμασία και να προβαίνουν στην οργανοληπτική εκτίμηση του ελαιόλαδου.
Το μάθημα έχει θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του μαθήματος είναι:

  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.
  • Συστατικά του ελαιόλαδου και επίδρασή τους στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
  • Επίδραση καλλιέργειας, συγκομιδής, ελαιοτριβείου, συσκευασίας, αποθήκευσης κ.λπ. στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.
  • Στοιχεία οργανοληπτικής διαχείρισης και αισθήσεις γεύσης.
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
  • Δημιουργία οργανοληπτικού πάνελ και δοκιμές.
  • Δομές εργαστηρίου οργανοληπτικού ελέγχου και χρησιμοποιούμενα μέσα δοκιμών.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία