Συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου-Νομοθεσία

Υπεύθυνος

Βαρζάκας Θ.

Εξάμηνο

Β'

Κωδικός Μαθήματος

ΕΤΤ22

Γλώσσα Διδασκαλίας

Ελληνικά

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου, μέσω της εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, της ασφάλειας και υγιεινής σε μια γραμμή μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου, των εργοστασιακών χειρισμών ασφάλειας στο ελαιοτριβείο, της οργάνωσης ομάδας ΣΔΑΤ, αλλά και της αντίστοιχης νομοθεσίας σε ελαιοτριβείο, της εφαρμογής Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) σε γραμμές παραγωγής.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του μαθήματος είναι:

  • Η έννοια της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων.
  • Πρότυπα ΙSO22000:2018 και ΙSO9001:2015 και εφαρμογές τους.
  • Πρότυπα πιστοποίησης ιδιωτικών αλυσίδων διακίνησης τροφίμων IFS και BRC.
  • Πρότυπα Kosher, Halal.
  • Ανάλυση αστοχίας FMEA, χρήση εργαλείων Pareto και Ishikawa
  • Εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) σε γραμμές παραγωγής ελιάς και ελαιόλαδου.
  • Νομοθεσία
  • Μελέτες περίπτωσης.
  • Διαδικασία επιθεώρησης συστημάτων.
  • Διαδικασία επικύρωσης και επαλήθευσης.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία