Τεχνολογία παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς και διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων

Υπεύθυνος

Παπαδέλλη Μ.

Εξάμηνο

A'

Κωδικός Μαθήματος

ΕΤΤ13

Γλώσσα Διδασκαλίας

Ελληνικά

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι τόσο η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την τεχνολογία που εφαρμόζεται για την παραγωγή των διαφόρων τύπων επιτραπέζιας ελιάς, όσο και η κατανόηση της διεργασίας της μικροβιακής ζύμωσης που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια παραγωγής της, καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτή η ζύμωση μπορεί να ελεγχθεί, προκειμένου να οδηγήσει στην παραγωγή ασφαλούς προϊόντος σταθερής και υψηλής ποιότητας. Επίσης, η απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τη σύσταση και τη διαχείριση των παραγόμενων υγρών αποβλήτων των μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών, αποτελεί έναν ακόμη στόχο του εν λόγω μαθήματος.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του μαθήματος είναι:

  • Στοιχεία εγχώριας και παγκόσμιας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
  • Μικροβιολογία αυθόρμητης ζύμωσης της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Ελεγχόμενη ζύμωση επιτραπέζιας ελιάς με τη χρήση εναρκτήριων μικροβιακών καλλιεργειών.
  • Σύγχρονες τεχνολογίες ταχείας μελέτης του μικροβιακού οικοσυστήματος ζύμωσης των επιτραπέζιων ελιών.
  • Εμπορικοί τύποι επιτραπέζιας ελιάς και τεχνολογία παραγωγής καθενός από αυτούς.
  • Συσκευασία και τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά και μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Διατροφική αξία και βιοενεργά συστατικά της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Διαχείριση αποβλήτων επιτραπέζιας ελιάς.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία