Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας στον Τομέα του Ελαιοκάρπου και του Ελαιολάδου

Υπεύθυνος

Βαρζάκας Θ.

Εξάμηνο

Α'

Κωδικός Μαθήματος

ΕΤΤ05

Γλώσσα Διδασκαλίας

Ελληνικά

Περιγραφή Μαθήματος

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγής Τροφίμων και δη της ελιάς και ελαιολάδου,
  • την απόκτηση γνώσεων για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας,
  • την απόκτηση γνώσεων με αναφορά στην ασφάλεια και υγιεινή σε μια γραμμή μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου,
  • την απόκτηση δεξιοτήτων και εργοστασιακών χειρισμών ασφάλειας στο ελαιοτριβείο,
  • την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την οργάνωση ομάδας ΣΔΑΤ, αλλά και της αντίστοιχης νομοθεσίας σε ελαιοτριβείο,
  • εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HazardAnalysis and CriticalControlPoints, HACCP) σε γραμμές παραγωγής.

Οι θεματικές ενότητες του μαθήματος είναι:

  1. Η έννοια της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων.
  2. Πρότυπα ΙSO22000:2018 και ΙSO9001:2015 και εφαρμογές.
  3. Πρότυπα πιστοποίησης ιδιωτικών αλυσίδων διακίνησης τροφίμων IFS και BRC.
  4. Πρότυπα Kosher, Halal.
  5. Ανάλυση αστοχίας FMEA, χρήση εργαλείων Pareto και Ishikawa
  6. Εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HazardAnalysis and CriticalControlPoints, HACCP) σε γραμμές παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου.
  7. Νομοθεσία.
  8. Μελέτες περίπτωσης.
  9. Διαδικασία επιθεώρησης συστημάτων.
  10. Διαδικασία επικύρωσης και επαλήθευσης.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία