Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
· την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγής Τροφίμων και δη της ελιάς και ελαιολάδου,
· την απόκτηση γνώσεων για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας,
· την απόκτηση γνώσεων με αναφορά στην ασφάλεια και υγιεινή σε μια γραμμή μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου,
· την απόκτηση δεξιοτήτων και εργοστασιακών χειρισμών ασφάλειας στο ελαιοτριβείο,
· την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την οργάνωση ομάδας ΣΔΑΤ, αλλά και της αντίστοιχης νομοθεσίας σε ελαιοτριβείο,
· εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HazardAnalysis and CriticalControlPoints, HACCP) σε γραμμές παραγωγής.
Σύγχρονη Τεχνολογία Παραγωγής Ελαιολάδου
Ο στόχος του μαθήματος αυτού είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την τεχνολογία παραγωγής του ελαιολάδου. Το μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος αυτού είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία παραγωγής, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, την γραμμή παραγωγής του ελαιόλαδου και την οργάνωση της παραγωγής στο ελαιοτριβείο. Επιπροσθέτως οι φοιτητές εκπαιδεύονται στα μηχανήματα μιας γραμμής παραγωγής και μελετούν την επίδραση της λειτουργίας τους στην ποιότητα του ελαιολάδου αποκτούν δεξιότητες και εργοστασιακούς χειρισμούς στο ελαιοτριβείο.
Continue readingΣύγχρονη Τεχνολογία Παραγωγής της Επιτραπέζιας Ελιάς
Μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι τόσο η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την τεχνολογία που εφαρμόζεται για την παραγωγή των διαφόρων τύπων επιτραπέζιας ελιάς όσο και η κατανόηση της διεργασίας της μικροβιακής ζύμωσης που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια παραγωγής της και του τρόπου με τον οποίο αυτή μπορεί να ελεγχθεί, προκειμένου να οδηγήσει στην παραγωγή ασφαλούς προϊόντος σταθερής και υψηλής ποιότητας.
Continue readingΧημεία Ελαιολάδου
Το μάθημα αποσκοπεί στην εμβάθυνση στη χημική σύσταση του ελαιόλαδου και τον χημικών/βιοχημικών μεταβολών που συμβαίνουν κατά την παραγωγή και διατήρηση του ελαιόλαδου. Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι η κατανόηση της σύσταση του ελαιολάδου και των παραγόντων που επηρεάζουν την σύσταση του ελαιόλαδου, η διάκριση των κύριων συστατικών, όπως λιπαρά οξέα, στερόλες, φαινόλες, χρωστικές, αρωματικά συστατικά, η κατανόηση των κριτηρίων ποιότητας του ελαιόλαδου, η διάκριση των κατηγοριών ελαιολάδου.
Continue readingΒιολογία και καλλιέργεια του δέντρου της ελιάς
Ο στόχος του μαθήματος αυτού είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη γνώση και κατανόηση της βιολογίας του δέντρου της ελιάς και των διαφόρων καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζονται. Το μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος αυτού είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της ελιάς, στις καλλιεργητικές πρακτικές, στην τεχνολογία των καλλιεργητικών πρακτικών και στην κατανόηση και ανάλυση προβλημάτων που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή.
Continue reading